O VILI ALICE

Začetki današje podobe Vile Alice segajo v drugo polovico 19. stoletja, kamor vas bo ponesla osebna pripoved Alice. Ponudila vam bo vpogled v delo in življenje svojega deda, Benedikta Lergetporerja. Poleg Alice velja za ključni člen zanimive, zgodbe, na osnovi katere bo vaš oddih na Bledu lahko zaobjet v smiselno celoto. Dovoloite si preteklost preplesti s sedanjostjo, prisluhnite torej duhu Alice,-ki se še kako živo sprehaja po vili…

»Moj ded, prvi blejski fotograf in kartograf se je z ženo Marijo, sicer mojo babico in tremi hčera-mi – Eleonoro, Berto in Romano, mojo mamo – v 80-ih letih 19. stoletja preselil na Bled, ki je veljalza enega lepših spa resortov v tem delu Evrope. Vila na Bledu je sicer delovala kot njihova letna rezidenca, v depandansi katere je Benedikt zasnoval prvi blejski fotografski atelje. Poletne mesece je družina preživljala na Bledu, zimske pa na Malem Lošinju, ki je v tistih časih veljal za rehabilitacijsko središče.

Benedikt je užival v raziskovanju Bleda z okoliško navdušujočo, neokr njeno naravo, tako kot je to počel že na rodnem Tirolskem. »Zakaj se torej ne bi tudi vi sprehodili po poteh, ki jih je s fotoaparatom v roki odkrival Benedikt?,« vas vprašam. S fotografiranjem prebujajoče se narave, zasneženih vrhov in zgodovinsko pomembnih dogodkov vezanih na gor ništvo, je namreč ponesel glas o lepotah današnje Gorenjske v širni svet.

Prilagam vam zemljevid, s katerim se lahko sprehodite po Bledu z okolico in na označenih točkah poskusite ujeti v vaš fotografski objektiv enake kadre, kot jih je pred 150-imi leti ovekovečil Benedikt. Na svojem IG profilu lahko po končani pohodniški poti delite fotografije pod ključnikom #framebledwithlove in tako tudi vi pripomorete k razširitvi zanimanja po slovenskih krajih, kot je to nekdaj počel moj ded.

Lahko bi rekli, da je kljub tujim koreninam s svojim delom (po)skrbel za razvoj slovenske kulture, podpiral njen razvoj in vzbujal zanimanje za naravne danosti na slovenskih tleh, ki se jih mno- gi takrat sploh niso zavedali. Spoštovanje okolja, narodnih noš in tradicije je bilo temeljno načelo njegovega dela, kar je današnjemu slovenskemu pohodnškemu turizmu pravzaprav postavilo trdne temlje in ga poneslo v svet. Tridesetletna poklicna fotografska pot je ključnega pomena tudi za odkritje danes ene bolj obiskanih naravnih čudes Slovenije – soteske Vintgar.

Ljubezen do narave, ki jo je Benedikt zapustil na fotografijah kot trajen in neprecenljiv spomin, je ostala globoko zakoreninjena v naši družini. Moja mama Romana je po dedovi smrti z možem Dantejem Lussinom prevzela fotografski atelje na Malem Lošinju. Ko je Dante, moj oče, umrl, je atelje prešel v moje roke, ki pa zaradi prihoda II. svetovne vojne žal ni imel svetle prihodnosti.

Fotografska zapuščina moje družine velja kot zgodovinsko pomemben arhiv, o kakršnem lahko daneszgolj sanjamo… Sanjamo tako, kot sem sanjarila jaz, Alice. Po meni je vila, v kateri se nahajate, tudi dobila ime. Vem, za začetek 20. stoletja je bila moja podoba povsem nesprejemljiva. Podoba mladega dekleta, ki zakonu ni posvečala pozor nosti in je zato raje sanjarila o potovanjih v oddaljenje, navdihujoče, drugačne, a vendar z lepo naravo prepojene kraje… Je nastanitev v Vili Alice torej lahko kaj drugega kot navdihujoč, drugačen in z lepo naravo prepojen oddih? Prav vse našteto bo božalo vašo dušo in telo, ko boste tako, kot sem to počela jaz, lovili energijo sončnih žarkov ter odkrivali naravno zdravilstvo ob sodelovanju pri zeliščarskih delavnicah. Vila Alice tako z miselnim skokom v bogato preteklost tukajšnjega dogajanja nudi odmik od vsakdanjega stresa, ki ga med sproščanjem ob fango terapiji ali med zvočno kopeljo preprosto odmislite. Okrepljeni z zdravimi, lokalnimi vegetarijanskimi zajtrki boste tako lahko kot sem to počela jaz, uživali v dobrem in prijetnem ter se tako, kot je to počel moj ded Benedikt – polni energije odpravili raziskovat okoliško neokr njeno naravo.

Vaša duša in telo bosta po nekajdnevni nastanitvi v Villi Alice prerojena, mir nejša, bolj sproščena. Takšen pa lahko postane tudi vaš pogled na svet in s tem vzpostavljena želja po ponovni vr nitvi v naše kraje.

Naj vas dobra energija popelje v čaroben svet.«

Love, Alice